Arkadaşlar bildiğimiz gibi bir harddisk’i günümüzde iki şekilde formatlıyoruz.Biri NTFS diğeri ise FAT32.Daha önceleri FAT16 da vardı.Ama günümüzdeki işletim sistemleri FAT16 yı kullanmıyor…Peki bunların arasındaki fark nedir…
FAT16 da formatlanan disk 16 bitlik birimlere ayrılır…
FAT32 de formatlanan bir disk 32 bitlik birimlere ayrılır…
NTFS de formatlanan bir disk ise 64 bitlik birimlere ayrılır…
Format çeşitleri bu birimlerle ilgili olduğu için bunları açıklama gereği duydum…
----------------------------------
Format Çeşitleri :
Law Format :
Bu format çeşidi en temiz format çeşididir.Ama pek kullanılmaz.Çünkü çok uzun sürer…
Formatlama prensibi :
Bütün birimlerin başını sonunu ayırır.Bad sektörleri tarar.Sonra her birimin içindeki veriyi tek tek siler…
Normal Format :
Bu format çeşidi ise hepimizin kullandığı bir format türü…Bu format çeşidi de çok uzun sürer.Ama law formata göre çok kısadır…
Fotmatlama prensibi :
Bütün birimlerin başını sonunu belirtir.Bad sektörleri tarar.Her birimi tek tek silmez.Harddiskteki veriyi siler…
------------------------------------
Quick (Hızlı) Format :
Bu format çeşidi de herkes tarafından kullanılır…
Formatlama prensibi :
Birimleri ayırmaz.Bad sektörleri taramaz.Sadece veriyi siler…
-------------------------------------------------------------------------------
Format nasıl atılır :
Format atmak işletim sistemlerine göre değişir…Ama önce Bilgisayarı CD-ROM ile başlatmayı anlatayım…
Önce bios’a girmemiz gerekiyor…Bilgisayar açılırken sürekli del,F2 ve ya F1 e basın.Çünkü bu tuşlar her bilgisayara göre değişir…Biosa girdikten sonra Advantage Bios Features kısmına girin.Bazı bioslarda ise direk boot diye bir menü olur…Oraya bakalım…Orada First boot device’yi CD-ROM olarak ayarlayalım…Second Boot Device ı IDE-0 Third Boot device ı ise Floppy yapalım…Save and exit deyip çıkalım…Böylece bilgisayar açıldığında bize CD-ROM dsan başlatmamız için olanak sunacak…
Buraya kadar sorun çıkmadıysa işletim sistemini kurmak için CD mizi CD-ROM a koyalım…
Windows 98 kurulumu :
Bilgisayar açıldığı zaman boot from CD-ROM adlı bir yazı ile karşılaşacaksınız…Ondan sonra karşınıza
1.Harddiskten başlat
2.CD-ROM dan başlat
diye iki seçenek çıkacak…
Biz ikincisini seçeceğiz…Daha sonra bilgisayarı CD-ROM ile başlat diyeceğiz…
Sonra gelen DOS penceresinde A:/> bir kısım göreceksiniz…Oraya CD-ROM unuzun harfini yazıp iki nokta üst üste (

koyun. Yani D: gibi.
Daha sonra cd win98 yazın.Böylece cd nin içindeki win98 klasörüne ulaşacağız…
------------------
İşte bundan sonra “format C:/q†yazarsak hızlı format atmış oluruz…Ama sadece “format C:†yazarsak normal format atmış oluruz…
------------------
Format attıktan sonra kur yazıp entera basarak Windows 98 kurulumunu başlatabiliriz…
--------------------
Windows 2000/Me/XP kurulumu :
Aslında bu işletim sistemlerini kurmak için profesyonel olmaya gerek yok.Açılan pencerelerde her işinizi kendiniz yapabiliyorsunuz…Sanki bir program kullanıyormuş gibi…
O yüzden bunları anlatma gereği hissetmiyorum…
--------------------------------------------------------------------------
İşte formatlar arasındaki farklar bunlarâ€¦İşletim sistemi kurmak böyle oluyor…Benim bildiklerim bunlar…Yanlış bir şey söylemişsem kusura bakmayın…Eklemek istediğiniz bir şey varsa ekleyebilirsiniz…
....AyazZ.......