linux sistemleri bugun herkesin imrenerek baktigi mac os sistemlerininde atasi olan unix in turevidir...
iyi olmasinin sebebi acik kaynak kodlu olmasi ve iyi oldugunun SANILMASININ sebebi az kullaniyor olmasidir
yani kimse linux e virus uretmekle ugrasmaz...
keza linux icin uretilecek bir virus hangi dagitim altinda calisacagida ayrica muammadir.
dusunsenize virus linux sisteminize girmis abi kusura bakma ben debian tabanli bir sisteme etki ediyorum, ubuntu mesela burda isim yok gidiyorum dese

)
hadi diyelim sistemi gectik kernele virusun etki edemeyecegine göre belli bir dagitim icin virus yazmak su an icin akil kari degil gibi

)
bu nedenle guvenli saniliyor, ayrica acik kaynak kodlu oldu icin surekli guvenlik ve benzeri aciklar degisik cevrelerce degisik yöntemlerce gideriliyor.
dusunsenize ubuntuyu kurmussunuz 3 tane masaustu emrinize amade, virus yok cökme windows gibi degil hem windowsun istedigi sistem kaynaklarinin yarisina hayatini satacak bir sistem.
kurmussunuz synpatic paket yöneticisini 180000 (bir sifir yanilma payi ile) acik kaynak kod program emrinizde. kurus ödemen indir bir tik ile kurulsun.
hemde kodlari önceden taranmis yani sistemde hata olusturma olasiligi yok denecek kadar az.
hemde bunlarin hepsi bedava....
Xubuntuyu kurun bakalim 128 yada 64mb ram ile ölu bir sisteme, görun neler oluyor...
UBUNTU ise 256 ram ile bana misin demez.
ubuntunun son surumunden mac os de kullanilan dock sistemine gecis yapilacak az kaldi cikmasina...
benim icin tek sorun su anda linux te; ps ve benzeri programlarin emulatör ile calistirilmasi ki bu cok sagliksiz oluyor.
o nedenle windowstayim.
ama her ikiside sistemimde kurulu grub sagolsun...
linux e gececekler kde ile baslasinlar diye tavsiye edenlere aldirmasinlar.
kde windows tarzi masaustu arayuzudur, ama gnome derli toplu ve hos bir tasarima sahiptir.
dagitim olarakta ubuntudan baslasinlar.
pardus diye ulusal dagitimi sececeklerede karsi degilim ama ubuntu daha genis sekilde yapilanmis bir organizasyona sahip...
son olarak vista 3d pencere diye yirtinip duruyor
youtube girip yazin bakalim beryl sonra bunu bedava verdiklerini unutmayin

)