Sayfa: [1]
PARDUS GÖZÜNÜ ÇİN'E DİKTİ
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 04 Mart 2008, 18:11:05 »
  • illegal
  • Ultra Süper Üye
  • BANLANDI
  • Nereden:

• Konuları:413

•  
EkleBunu Sosyal Paylam Butonu
Tübitak yazılım uzmanlarının geliştirdiği bilgisayar işletim sistemi Pardus, Microsoft'a meydan okumaya hazırlanıyor

Tübitak yazılım uzmanlarının geliştirdiği bilgisayar işletim sistemi Pardus, Microsoft'a meydan okumaya hazırlanıyor. Birkaç yıl önce geliştirilen ve sürekli güncellenen milli yazılım, Çinlilerin ilgisini çekti.

Microsoft'a alternatif arayan Çin hükümeti, Türk işletim sistemi Pardus'u incelemeye aldı. Pardus, eğer beğenilirse Çinceye uyarlanacak. Böylece dünyanın en büyük nüfuslu ülkesi Çin'deki bilgisayarlar Türk işletim sistemiyle çalışacak. İsmini Anadolu'da yaşayan bir pars cinsinden alan Pardus, halen askerî tesisler başta olmak üzere pek çok kamu kurumunda başarıyla kullanılıyor. İsteyen vatandaşlar sistemi, Değerli ziyaretçimiz
Linki görebilmek için Lütfen Üye Olunuz veya Giriş Yapınız
www.pardus.org.tr
sitesinden ücretsiz indirebiliyor.

Dünyanın en büyük bilgisayar yazılım şirketi Microsoft. Bilgisayarların çoğu, servetiyle dudak uçuklatan işadamı Bill Gates'in şirketi Microsoft'un hazırladığı Windows işletim sistemiyle çalışıyor. Ancak dünyada Microsoft'a alternatif sistemler de devreye girmeye başladı. Bunlardan en başarılısı Almanların geliştirdiği Linux işletim sistemi. Türkiye de bu yarışta geri kalmıyor. Tübitak uzmanlarının Linux'u örnek alarak hazırladığı yerli işletim sisteminin yurtdışına açılması için düğmeye basıldı. 8 Kasım 2007'de Türkiye'yi ziyaret eden Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Enformasyon Yüksek Danışma Komitesi Başkanı Qu Weizhi başkanlığındaki heyet, yerli işletim sistemi Pardus'a hayran kaldı. Anadolu parsının Microsoft'a rakip olabileceği üzerinde duran Çin yetkilileri, sistemi incelemeye aldı. Türk tarafı ise Pardus'un Çince sürümünün hazırlanabileceği teklifinde bulunarak, projenin hayata geçmesi yönünde önemli bir adım attı. Değerlendirmelerin ardından Çin hükümetinin 'olur' vermesi halinde Türk işletim sistemi dünyanın en kalabalık ülkesinde kullanılmaya başlayacak. Böylece Türkiye ile Çin, alanında tekel oluşturmakla suçlanan Microsoft'a karşı güçlerini birleştirecek. Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri, "Microsoft'un tahtını sallayacak bir projeye imza atacağız." diye konuştu. Görüşmelerin perde arkasını Zaman'a anlatan bir kurul yetkilisi, Pardus'un Çinlileri çok etkilediğini söyledi. Microsoft'a karşı güç birliğinin bazı kesimleri korkuttuğunu belirten aynı kaynak, "İşin içine Çin girince Microsoft harekete geçti. Zor bir işe soyunduk." diye konuştu. Projenin hayata geçmesiyle Türk işletim sisteminin büyük bir prestij kazanacağına dikkat çeken yetkili, Çin'den gelecek haberi beklediklerini aktardı. Telekomünikasyon Kurumu'nda bir araya gelen Çin ve Türk heyetleri arasında hızlı internet bağlantısı konularında da işbirliği kararlaştırıldı.

Genelkurmay ve Maliye bilgisayarlarında yerli işletim sistemi kullanılıyor
Tübitak Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü tarafından 2003'ten beri geliştirilen Pardus'un son sürümü Pardus 2007 Caracal Caracal geçtiğimiz aylarda kullanıcıyla buluştu. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Maliye Bakanlığı'nın kullandığı işletim sisteminin kaynak kodları isteğe ve gereksinime göre özgürce değiştirilip yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanabiliyor. Pardus'u diğer işletim sistemlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, Zemberek yazılımı ile gelen Türkçe yazım denetimi desteği. Ofis uygulamaları yanında masaüstünde yer alan hemen her uygulamada (internette gezinirken, e-posta yazarken, anında mesaj) Türkçe düzeltmesi yapılabiliyor. Pardus, Türkçeye ek olarak İngilizce, Almanca, Hollandaca ve İspanyolca kurulabiliyor. 60'ın üzerinde dili sorunsuz kullanabiliyor. Pardus tek bir CD üzerinde geliyor, ortalama 25-30 dakikada bilgisayara kurulabiliyor. Telifli işletim sistemlerinde ayrıca para ödenen ofis yazılımları, internet tarayıcısı, çoklu ortam, oyun ve grafik uygulamaları Pardus 2007 içinde ücretsiz bulunuyor.

« YANITLA #1 : 04 Mart 2008, 21:23:33 »
  • beter
  • Süper Üye
  • ben yoksam neyin önemi var!!!
  • Nereden: bulunduğum yerden..

• Konuları:64

•  
sen pardus mu kullanıyorsun.... proğramlarla uyumluluğu nasıl malum windowsa uygun proğram bulmak çok kolay ama bazı sistemler baya uğrastırıyor bu pardusta da zormu yoksa kolaylıkla bulunabiliyormu valla eğer kullanışlıysa tabiki TÜRK malını tercih ederim

Dün sabaha karsı kendimle konustum
Ben hep kendime çıkan bir yokustum
Yokusun basında bir düşman vardı
 Onu vurmaya gittim kendimle vurustum

Değerli ziyaretçimiz
SARAY BAYRAK
« YANITLA #2 : 04 Mart 2008, 21:47:07 »
  • turkalone
  • Yönetim Kurulu Üyesi
  • Nereden: İSTANBUL

• Konuları:385

•  
 arkadaşlar ne kadar abartıyorsunuz şu linux'u... linux ve türevlerinin microsofta rakib olacağını hayal edenler neyse de buna inanan var mı acaba...?hele pardus tam bi yamalı bohça.....
  ha bir de linux güvenliğinden bahsediliyor  sık sık Kahkaha     ; "güney kutbunda uzun yaşayan kardan adam"= linux güvenliği Kahkaha Kahkaha Kahkaha......ya da hiç kavga etmemiş bi adamın,hiç dayak yememiş olmakla övünmesi= linux güvenliği....
« YANITLA #3 : 05 Mart 2008, 17:46:46 »
  • illegal
  • Ultra Süper Üye
  • BANLANDI
  • Nereden:

•  
arkadaşlar ne kadar abartıyorsunuz şu linux'u... linux ve türevlerinin microsofta rakib olacağını hayal edenler neyse de buna inanan var mı acaba...?hele pardus tam bi yamalı bohça.....
  ha bir de linux güvenliğinden bahsediliyor  sık sık Kahkaha     ; "güney kutbunda uzun yaşayan kardan adam"= linux güvenliği Kahkaha Kahkaha Kahkaha......ya da hiç kavga etmemiş bi adamın,hiç dayak yememiş olmakla övünmesi= linux güvenliği....

Ben türk malı diye destekliyorumm sen dalga geçiyorsunn pardusu büyütmek için biryerden başlamak lazımm sen vindows xp nin ne anlama geldiğini bilde konuşş bencee tüketim toplumu olmamızın birinci nedenlerinden biride sen ve senin gibilerdirr türkün yaptığına adii yabancının yaptığına mükemmel dersinnizz sadece yazılım konusunda değill her konudaa böylee
« Son Düzenleme: 05 Mart 2008, 17:49:39 Gönderen: illegal »
« YANITLA #4 : 05 Mart 2008, 18:09:57 »
  • muzy42
  • Bilgin Üye
  • Eğitim Şart !!!
  • Nereden: KONYA

• Konuları:29

•  
Hep destek tam destek illegal sana katılıyorum.  Linux'un  L' sini bilmeyep te yorum yapan arkadaş öğren ondan sonra yorum yap.
Güvenlik konusunda hiçbirşey bilmediğin kesin bu yazdıklarından sen devam et yolunda .... Bide bilmediğin konuda yorum yazmazsan iyi olur

"Ne kadar Az seçeneğiniz varsa ; O kadar Çaresizsiniz. "
« YANITLA #5 : 05 Mart 2008, 18:47:01 »
  • illegal
  • Ultra Süper Üye
  • BANLANDI
  • Nereden:

•  
saolll muzy doğru diyorsun
« YANITLA #6 : 05 Mart 2008, 18:56:13 »
  • beter
  • Süper Üye
  • ben yoksam neyin önemi var!!!
  • Nereden: bulunduğum yerden..

• Konuları:64

•  
biraz baktım da çoğu kullanıcısı memnun olduğunu yazmıs. proğram bulmak bazen zor olabiliyormuş
bedava dağıtılıyor, devamlı geliştirilen ve yenilenen  bir yazılım açık kaynaklı ve lisanslı, pek göze batar bir sikayete rastlamadım inş. daha gelişir ve bizim dahi bilgisayar uzmanlarımız yurtdışında ve ya herhangi bir yabancı firmada değilde bir türk firmasındada böyle güzel basarılara imza atılabileceğini ispatlamış olurlar...

Dün sabaha karsı kendimle konustum
Ben hep kendime çıkan bir yokustum
Yokusun basında bir düşman vardı
 Onu vurmaya gittim kendimle vurustum

Değerli ziyaretçimiz
SARAY BAYRAK
« YANITLA #7 : 05 Mart 2008, 19:09:53 »
  • illegal
  • Ultra Süper Üye
  • BANLANDI
  • Nereden:

•  
daha fazla kullanıcısı olursaa yazılım yapan kişilerde bunu düşünüp buna göre yapaarr
« YANITLA #8 : 05 Mart 2008, 19:26:11 »
ALINTI
Ben türk malı diye destekliyorumm sen dalga geçiyorsunn pardusu büyütmek için biryerden başlamak lazımm sen vindows xp nin ne anlama geldiğini bilde konuşş bencee tüketim toplumu olmamızın birinci nedenlerinden biride sen ve senin gibilerdirr türkün yaptığına adii yabancının yaptığına mükemmel dersinnizz sadece yazılım konusunda değill her konudaa böylee

dostum hayatta bazı gerçekler vardır. şimdi ''windows'' a ''PARDUS'' un kafa tutması için baya bir yol alması lazım.
Tabiikide Türk bir işletim sistemi olması gurur verici buna destekde veriyoruz fakat daha çok gelişmesi lazım.

« Son Düzenleme: 05 Mart 2008, 19:28:10 Gönderen: hakanhkn »

Değerli ziyaretçimiz

Değerli ziyaretçimiz
« YANITLA #9 : 05 Mart 2008, 19:31:56 »
  • illegal
  • Ultra Süper Üye
  • BANLANDI
  • Nereden:

•  
evt hakanhkn  pardusla windows u aynı teraziye koyamayız ama artıkk bir çaba harcamalıyızz parduss u tüm dünya kullansın diyee bu bir hayal değill fransızlar ing ... daha nice devlet bizi işkal ettiklerindede bizle onların arasında dağlar kadar fark vardı ama biz kazandıkk
« YANITLA #10 : 05 Mart 2008, 21:28:46 »
  • turkalone
  • Yönetim Kurulu Üyesi

•  
ALINTI

1-ben dalga geçmiyorum,sadece gerçeği söyleyecek,ikiyüzlülük yapmayacak kadar dürüstüm o kadar.... 

2-xp nin anlamı neymiş söyle de öğrenelim...bay bilen

3-microsoftun tröst olduğu bi gerçek,buna tabii ki ben de karşıyım,ancak şunu da iyi biliyorum ki;gates abd deki en zengin sınıfın içinde YAHUDİ olmayan tek zengin...şirketi üzerinde ülkesinde de bir çok tartışma var,çoğu yahudi medyası kaynaklı...   bu bilginin üzerine bir de linux ve php nin İSRAİL tarafından neden bu kadar çok desteklendiğinin cevabını eklersek ne kasdettiğim daha iyi anlaşılır bay bilenler...

bir de benim linux un L sini bilmemem mevzuu var; evet bilmiyorum sayenizde öğrenirim belki Kahkaha bay bilenler...ama "open office" çıkar çıkmaz virüsünü kapak yapmışlardı onu hatırlıyorum..
« YANITLA #11 : 06 Mart 2008, 00:18:40 »
  • turkalone
  • Yönetim Kurulu Üyesi

•  
..ne hakkında yorum yapacağımı senden mi öğrenicem..yazdıklarımdan din üzerinden bir tartışma anlaman ,iz'an kapasiteni belli ediyor zaten....

ayrıca neyin türk olduğunu çocuklardan öğrenecek değilim...35 yaşındayım,ben 92-94 arasında tuncelide savaşırken sen bi mandalinaydın...
« Son Düzenleme: 06 Mart 2008, 00:42:31 Gönderen: turkalone »
« YANITLA #12 : 06 Mart 2008, 15:59:45 »
  • Murat Korkmaz
  • Site Yöneticisi
  • İmpossible is nothing..!
  • Nereden: Bilgisayarın derinliklerinden

• Konuları:98

•  
Arkadaşlar yazdıklarınızı okudum,sağolun ki pardus hakkında bizim bi yorum yapmamıza ortam bırakmamışsınız.
Öncelikle illegal ve muzy42 olayı aşırı bir şekilde büyüttüğünüz için yönetimden uyarı almış bulunuyorsunuz.(Bu güne kadar forum ortamında hiç bir üyeye bu denli bir uyarı yapılmadı,ama bu forumda yazılanlar fazlasıyla sınırı aşılmış yazılar.)
Ve turkalone ben senin tartışmayı büyütmeni beklemezdim ama gördüğüm kadarıyla sana karşı biraz ağır sözler geldiği için karşılık vermek durumunda kalmışsın.

Sanalkurs'ta bir daha bu denli bir tartışmayı görmemek dileğimle konuyu kilitliyorum.

Değerli ziyaretçimiz
Sayfa: [1]
Bölüm atla:  
en üste git en üste git