öncelikle merhaba ve hemen işe başlıyalım

Tools menüsünden Database Desktop uygulamamızı çalıştıralım.(Delphi 7 de nerde bilmiyorum -Araştırın)
Önünüze gelen program penceresinden File - New - Table - Paradox 5.0 for windows'u seçin
Field name Type Size Key
SN + * //Otomatik - Sıralamanın buna göre yapılacağını gösterir
ADI A 20
SOYADI A 20
TELEFON A 15
gibi bilgileri girin ve Table Properties Başlığı altından Secondery index'i seçin(Sağ üst köşede)
Adı alanının üstüne tıklayıp İndexed Files kısmına geçirin.
Sonra tabloyu bir yere kaydedip uygulamadan çıkın.
Delphiyi açın. Gelen formunuzun üstüne;
BDE Component Adı altındaki menüden1 adet Table bileşeni (Veritabanına bağlanmak için)
Data Access Adı altındaki menüden1 adet Datasource Bileşeni (Bilgileri veritabanından almak için)
Data Controls adı altındaki menüden1 adet DBGrid bileşeni (Aktif kayıtları kullanıcıya göstermek için)
3 adet EDIT bileşeni (Klavyeden veri girmek için)
3 adet LABEL bileşeni (Kullanıcıyı yönlendirmek için)
4 adet button veya Bitbtbn Bileşeni (Fare ile tıklama için) yerleştirin. Görünümü size bırakıyorum.
Başlayalım;
Table Bileşenine tıkla ve Table bir database name yazan yeri bul ve veri tabanını kaydettiğin klasöürü yaz
ÖRN : C:\xxx\data\
Table bileşinindeki Table Name bul ve tıkla. Senin kaydettiğin veri tabanı buraya listelenecek. Onu seç.
Table bileşenine iki kere fare ile tıkla. Karşına gelen pencerede fare ile sağ tuş yap ve
Add all files'ı seç
Şimdi bizim yapmış olduğumuz veritabanı alanları hazır.
Form üzerindeki Datasource bileşenine tıkla ve Dataset alanını bul. Table1 yazısını seç.
Form üzerindeki DBGrid1 bileşenini seç ve Datasource alanını bul. Datasoruce1 yazısını seç.
forma iki kere tıklayın. Önünüze kodları yazacağımız "ünit" penceresi gelecektir.Aaşağıdaki gibi.
Begin - end = işleyecek komutlar bu bloklar arasına yazılır.
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
label1.caption:='ADI';//Label1 başlığı adı olarak deiştiriliyor
label2.caption:='SOYADI';Label2 başlığı soyadı olarak deiştiriliyor
label3.caption:='TELEFON';Label3 başlığı telefon olarak deiştiriliyor
edit1.text:='';//Edit değerleri içindeki veriler temizleniyor ve kullanıcıya temiz bir alan yaratılıyor.
edit2.text:='';
edit3.text:='';
button1.caption:='Kaydet';
button2.caption:='Düzenle';
button3.caption:='Sil';
Buton4.caption:='Çıkış';
end;
Button1 iki kere tıklayın ve aşağıdaki kodları yazın. Bu kod kayıt işlemi yapacak.
table1.insert;
table1ADI.text:=edit1.text;
table1SOYADI.text:=edit2.text;
table1TELEFON.text:=edit3.text;
table1.post;
Button2 iki kere tıklayın ve aşağıdaki kodları yazın. Bu kod Düzenle işlemi yapacak.
table1.edit;
table1ADI.text:=edit1.text;
table1SOYADI.text:=edit2.text;
table1TELEFON.text:=edit3.text;
table1.updaterecord;
table1.insert;
Button3 iki kere tıklayın ve aşağıdaki kodları yazın. Bu kod silme işlemi yapacak.
table1.delete;
Button3 iki kere tıklayın ve aşağıdaki kodları yazın. Bu kod Çıkış işlemi yapacak.
application.terminate;
Herşey bitti. Tablonuzu aktif yapmayı unutmayın. F9 tuşuna basın. Herhangi bir yalnışlık yapmadıiseniz program çalışacaktır.
Ben bu yöntemi size basitlik ve ilk adım olması için veriyorum. Siz bu şekilde başlayın ve tamam dedeğiniz anda buradan mesajınızı yazın ve size ile tekniklerden bahsedeyim.
Veri tabanı olarak Firebird - SQL Kullanımı
Server Programlamaya giriş
Hata kodları ve kullanıcıyı yönlendirme
Koşullandırmalar
Kayıtlar arası istenilen işlemleri yapmak gibi.
Şimdilik bu kadar. Inşallah yazdıklarımdan bir şeyler anlamışınızdır. Kendinize iyi bakın.
Demo delphi ile bu kadar oluyor

Örnek dosya linki aşağıdadır. Anlamadığınız veya ilerlemek istediğiniz zaman ben buralarda olurum. ( Allah nasip ederse)
http://www.upload.gen.tr/d.php/s7/j2u2iayx/ornek.rar.html