Sanalkurs Twitter

Gönderen Konu: DELPHİ YE NASIL BAŞLAYAYIM ?  (Okunma sayısı 2863 defa)

Son İletiler
10 Aralık 2007, 15:38:03

Çevrimdışı kozkocaman

Herkeze selam, ben delphi ile visual basic arasında seçim yapamadım, kendim basit mühendislik programları yapmak istiyorum okulda basic dersi görmüştüm, bilgisayar bilgim fena değil.Hangi  dili öğrenmemi tavsiye edersiniz, tavsiye edeceğiniz kitap varmı... birde visual basic NET ve C# arasında ne fark var.....
Teşekkürler.

Son İletiler
10 Aralık 2007, 20:03:42

Çevrimdışı Quadim

• Süper Üye
    • Kişisel Blog Sayfam ve Çalışmalarım
visual basic seçmeni öneririm zira cok daha rahat kullanırsın. buna ek olarak msdn kutuphanesındende cok rahat yardım alabılırsın. ayrıca microsoft.com/msdn yazarsan oradna kaynak derslerı gorebılırsın. acıklanmıs bır sekılde video gosterımı var ama ıngılızce. buna ek olarak hem karmasık hemde basıt ıslemler ıcın vb.net ı onerırıyorlar bende su anda kullanıyorum hem derste hemde aklıma gelen projelerde. Kolay gelsın. Herhangı bır kıtap almana gerek gormuyorum en azından baslangıc sevıyesınde ınternetten bırcok kaynak bulabılırsın bu arada c++ c ders kategorisi aldına birşeyler eklemeye calısırım. C# kodlama ve VB.net kodlamasıyla ılgılı olarak.

Son İletiler
18 Aralık 2007, 10:09:25

Çevrimdışı sheak

• Yeni Üye
  • *
ne yapacağını bilmiyorum ama sana soyle anlatayım. Delphi Güzel ve Kolay bir dildir. visual basic de hakeza aynı seviyede vb nin bir avantajı var vb ile beraber ASP yi de  çözmüş olursun. cunki ikisinin arasında benzerlik var ona gore davran. Delphi de de asp.net ve php var ama delphi bilmeme rağmen delphinin php versiyonunu cozmus değilim.

Son İletiler
20 Aralık 2007, 15:00:27

Çevrimdışı ziyade

• Bilgin Üye
  • dünyada ölümden başkası yalan!
    • portfolyo
Ben bir delphici olarak kesinlikle delphi'yi öneririm ama VB de güzel bir dil ve onun Windows'ta ufa tefek bazı avantajları da yok değil..
Sanat ne kadar uzun Allah'ım, hayat ne kadar kısa!

Son İletiler
03 Kasım 2009, 14:41:45

Çevrimdışı Şaban KARAGÖL

• Yeni Üye
  • *
  • DELPHİ 7'yi bilen arkadaşlar yardım edin. Lütfen..
İyi günler. Ben DOS tabanlı MS-COBOL ile hem daire için, hem de kendim için bir sürü program yaptım. Ancak artık MS-COBOL devri kapandı. MS-COBOL'dan programcılık alt yapım iyi diyebilrim. Şimdi de DELPHİ 7 ile programlar yapmak istiyorum. Ancak ben bu programları kesinlikle ticari amaçlı olarak kullanmıyorum. Sadece görev yaptığım dairedeki işlerimin kendi açımdan, bir de Servisim açısından rahatlık ve kolaylık sağlaması için bu programları kendim yapıp, kendimle birlikte servisimdeki görevli arkadaşlarım kullanıyoruz. Yani Kendin pişir, kendin ye misali. Ben, DELPHİ'ye ilk girişten bu Unit'leri, Formları nasıl ve hangi aşamalarda kullanacağımı gösteren programlama adımlarını öğrenmek istiyorum. Bunu öğrenirsem, İnşaallah zaten diğer adımları da halledebilirim diye düşünüyorum. Bu konuda yarımlarınızı bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim. 03.11.2009
Şaban KARAGÖL Zonguldak

Son İletiler
11 Kasım 2009, 17:15:07

Çevrimdışı ®€d©@d€®

• Aktif Üye
  • Coder
Şaban Bey Siz delphiye başlamak istiyorsunuz size yardımcı oluruz. ne demek.
Form = Bilgisayarın kullanıcıya görünen yüzü
Unit = Kodlamanın olduğu bölüm
Bileşenler = Kodlama size kolaylık sağlayan arabirimler

Daha fazlası için konuya cvp verirseniz size yardımcı olurum...
Application.MessageBox('Zor yapılabilir?','Imkansız sadece zaman alır',0+32+0);

Son İletiler
12 Kasım 2009, 14:19:41

Çevrimdışı Şaban KARAGÖL

• Yeni Üye
  • *
  • DELPHİ 7'yi bilen arkadaşlar yardım edin. Lütfen..
Sayın ®ed©ode®
Çağrıma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Ben MS-COBOL' u çok iyi bildiğim halde, DELPHİ 7'yi hiç bilmiyorum. Zonguldak'ta DELPHİ ile ilgili kurs ta açılmıyor, o yüzden DELPHİ 7 konusunu hiç bilmiyorum. Ben zaten bilgisayarıma DELPHİ'yi kurdum, öylece bekliyorum. Benim istediğim, DELPHİ 7'de form ilk açışta geliyor. Daha sonra bu unit'leri nasıl kullanacağız, bana bununla ilgili örnek yazılım vermeniz mümkün mü? Yani en basitinden UNİQUE (ünike)dosya sisteminde veya benim başlangıç olarak düzenleyebileceğim bir dosya sisteminde basit bir telefon rehberi veya adres defteri gibi program yazılımı olabilir. Yani işte onun kaydedilmesi, görüntülenmesi, listelenmesi, yazdırılması, kaydın silinmesi ve düzeltilmesi (değiştirilmesi) gibi fonksiyonları gösteren basit bir program istiyorum.

Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden tekrar çok teşekkür ederim. Saygılarımla. 12.11.2009
Şaban KARAGÖL / ZONGULDAK

NOT: Bununla ilgili DELPHİ'ye yeni başlayan amatör programcılar için kapsamlı, tüm işlemleri adım adım gösteren ve anlatan yardımcı kitapla birlikte Eğitim CD sini nasıl satın alabilirim?

Son İletiler
23 Kasım 2009, 12:14:21

Çevrimdışı ®€d©@d€®

• Aktif Üye
  • Coder
öncelikle merhaba ve hemen işe başlıyalım :)
Tools menüsünden Database Desktop uygulamamızı çalıştıralım.(Delphi 7 de nerde bilmiyorum -Araştırın)
Önünüze gelen program penceresinden File - New - Table - Paradox 5.0 for windows'u seçin
Field name          Type          Size     Key
SN                  +                      * //Otomatik - Sıralamanın buna göre yapılacağını gösterir
ADI                 A             20
SOYADI              A             20
TELEFON             A             15

gibi bilgileri girin ve Table Properties Başlığı altından Secondery index'i seçin(Sağ üst köşede)
Adı alanının üstüne tıklayıp İndexed Files kısmına geçirin.
Sonra tabloyu bir yere kaydedip uygulamadan çıkın.
Delphiyi açın. Gelen formunuzun üstüne;
BDE Component Adı altındaki menüden
1 adet Table bileşeni (Veritabanına bağlanmak için)
Data Access Adı altındaki menüden
1 adet Datasource Bileşeni (Bilgileri veritabanından almak için)
Data Controls adı altındaki menüden
1 adet DBGrid bileşeni (Aktif kayıtları kullanıcıya göstermek için)
3 adet EDIT bileşeni (Klavyeden veri girmek için)
3 adet LABEL bileşeni (Kullanıcıyı yönlendirmek için)
4 adet button veya Bitbtbn Bileşeni (Fare ile tıklama için) yerleştirin. Görünümü size bırakıyorum.

Başlayalım;
Table Bileşenine tıkla ve Table bir database name yazan yeri bul ve veri tabanını kaydettiğin klasöürü yaz
ÖRN : C:\xxx\data\
Table bileşinindeki Table Name bul ve tıkla. Senin kaydettiğin veri tabanı buraya listelenecek. Onu seç.
Table bileşenine iki kere fare ile tıkla. Karşına gelen pencerede fare ile sağ tuş yap ve
Add all files'ı seç

Şimdi bizim yapmış olduğumuz veritabanı alanları hazır.
Form üzerindeki Datasource bileşenine tıkla ve Dataset alanını bul. Table1 yazısını seç.
Form üzerindeki DBGrid1 bileşenini seç ve Datasource alanını bul. Datasoruce1 yazısını seç.

forma iki kere tıklayın. Önünüze kodları yazacağımız "ünit" penceresi gelecektir.Aaşağıdaki gibi.
Begin - end  = işleyecek komutlar bu bloklar arasına yazılır.

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
label1.caption:='ADI';//Label1 başlığı adı olarak deiştiriliyor
label2.caption:='SOYADI';Label2 başlığı soyadı olarak deiştiriliyor
label3.caption:='TELEFON';Label3 başlığı telefon olarak deiştiriliyor
edit1.text:='';//Edit değerleri içindeki veriler temizleniyor ve kullanıcıya temiz bir alan yaratılıyor.
edit2.text:='';
edit3.text:='';
button1.caption:='Kaydet';
button2.caption:='Düzenle';
button3.caption:='Sil';
Buton4.caption:='Çıkış';
end;

Button1 iki kere tıklayın ve aşağıdaki kodları yazın. Bu kod kayıt işlemi yapacak.
table1.insert;
table1ADI.text:=edit1.text;
table1SOYADI.text:=edit2.text;
table1TELEFON.text:=edit3.text;
table1.post;

Button2 iki kere tıklayın ve aşağıdaki kodları yazın. Bu kod Düzenle işlemi yapacak.
table1.edit;
table1ADI.text:=edit1.text;
table1SOYADI.text:=edit2.text;
table1TELEFON.text:=edit3.text;
table1.updaterecord;
table1.insert;

Button3 iki kere tıklayın ve aşağıdaki kodları yazın. Bu kod silme işlemi yapacak.
table1.delete;

Button3 iki kere tıklayın ve aşağıdaki kodları yazın. Bu kod Çıkış işlemi yapacak.
application.terminate;

Herşey bitti. Tablonuzu aktif yapmayı unutmayın. F9 tuşuna basın. Herhangi bir yalnışlık yapmadıiseniz program çalışacaktır.
Ben bu yöntemi size basitlik ve ilk adım olması için veriyorum. Siz bu şekilde başlayın ve tamam dedeğiniz anda buradan mesajınızı yazın ve size ile tekniklerden bahsedeyim.

Veri tabanı olarak Firebird - SQL Kullanımı
Server Programlamaya giriş
Hata kodları ve kullanıcıyı yönlendirme
Koşullandırmalar
Kayıtlar arası istenilen işlemleri yapmak gibi.

Şimdilik bu kadar. Inşallah yazdıklarımdan bir şeyler anlamışınızdır. Kendinize iyi bakın.

Demo delphi ile bu kadar oluyor :)
Örnek dosya linki aşağıdadır. Anlamadığınız veya ilerlemek istediğiniz zaman ben buralarda olurum. ( Allah nasip ederse)

http://www.upload.gen.tr/d.php/s7/j2u2iayx/ornek.rar.html
« Son Düzenleme: 23 Kasım 2009, 13:53:06 Gönderen: ®ed©ode® »
Application.MessageBox('Zor yapılabilir?','Imkansız sadece zaman alır',0+32+0);

Son İletiler
25 Kasım 2009, 22:39:27

Çevrimdışı ddrfrf

• Yeni Üye
  • *
Yaptığım delphi programı indirmek için:
http://rapidshare.com/files/312181020/01.rar.html

**Lütfen art arda mesaj atmak yerine önceki mesajı değiştir seçeneğini kullanınız : 25 Kasım 2009, 22:35:16

Yaptığım ikinci delphi programı:
http://rapidshare.com/files/312182345/02.rar.html

Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
9 Yanıt
3371 Gösterim
Son İleti 08 Mayıs 2008, 22:31:45
Gönderen: kübüşş
1 Yanıt
1145 Gösterim
Son İleti 05 Mayıs 2008, 01:59:07
Gönderen: researcherR
4 Yanıt