Konumunuz: SANALKURS.net FORUM - Türkiye'nin Online Eğitim PlatformuYazılımlarCorel Draw (Moderatörler: sezgi-sirin, BlueDream)Matbaacı arkadaşlara bir kaç sorum olucak
Sayfa: [1]
Matbaacı arkadaşlara bir kaç sorum olucak
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 03 Nisan 2008, 19:55:07 »
Arkadaşlar corelde hazırladığım bi broşür var baskıya girecek 5000 adet.. ilk resmi işim biraz korkuyorum Gülümseme renkler konusunda... corelin pantone scalasından kullandım renkleri.. dosyayı jpg cmyk kaydedince pek farklı görünmüyo ama tif cmyk kaydedince renkler uçuyo Gülümseme inş baskıdan sonra uçuk renklerle karşılaşmam.. bu konu hakkında biraz bişeyler anlatabilirseniz memnun olurum... mavi renk yeşil görünyor pc de Gülümseme.. ama tif dosyayı corelde açınca normal renkler görünüyo sanırım bi sorun yoktur..

bi diğer konu 3 kırımlı yani 4 dilimli bu broşur.. acaba kırımları standartmıdır yoksa benim istediğim şekilde kırım yapılabilir mi? benim istediğim şekil 1 ve 3 numaralı kırım yönleri aynı 2 numaralı kırım ise ters tarafa olmalı.. bu yapılabiliyor mu yoksa standart bi kırım tarzı mı vardır?

renk konusunda ciddi bi yardıma ihtiyacım var.. işi batırmak istemiyorum ne kadar acil olursa okadar memnun olurum.. diyebilirsiniz google da arayabilirsin diye ama googled on yüz bi milyon bişi yazıyo anlamadım ve o yüzden direk sormayı tercih ettim...

inşallah yardımcı olursunuz Gülümseme
« YANITLA #1 : 03 Nisan 2008, 20:41:25 »
maatba konusunda bilgim yok ama, baskıya gönderilirken yapılacak tüm işlemleri yapmışsın aslında bu konu hakkında fatih sana daha fazla yardımcı olur...

..................................................
            Kıpkızıl bir güneşin önünde
             Mavi bir yelkendir hayat.
      Alır götürür seni bilinmeyen derinliklere
           Sevda mavidir, mavi ise umut,
              Yüreğini hep mavi tut.
..................................................
« YANITLA #2 : 03 Nisan 2008, 22:31:17 »
  • hakanhkn
  • Ultra Süper Üye
  • Nereden: İstanbul

• Konuları:189

•  
öncelikle ''cmyk'' yaptıktan sonra endişelenme bence. Çünkü 5bin adet demişsin bu az bi rakam değil.
Bu yüzden ilk önce bir örnek çktı alırsın ona göre bastırırsın Göz kırpan
Eğer renkler mavi-yeşil gibi ise ki ben daha böle bi şey görmedim(tonerler bitmemişse yada bitmeye yakın değilse)
çok ara renkler değilse zaten %90 çıkıyor ama mesela bordo-kahverengiye kayabiliyor(tecrübe ile sabit)
Bunun gibi... tabi bastıracağın yerlede çok alakalı bu renk olayı Göz kırpan

Değerli ziyaretçimiz
Linki görebilmek için Lütfen Üye Olunuz veya Giriş Yapınız

Değerli ziyaretçimiz
Linki görebilmek için Lütfen Üye Olunuz veya Giriş Yapınız
« YANITLA #3 : 04 Nisan 2008, 13:42:20 »
Yorumlarınız için tşk ederim birazcık olsun rahatlıyorum.. Gülümseme daha önce dijital baskıda çalıştım orda bi sorunla karşılaşmamıştım.. burdaki renk farkını pc de görüyorum.. yani çıktı almadım hiç.. ki baskılar ankarada olacak ve ben karabükteyim... inş bi sorun olmaz...

ama ikinci soruma bi cvp veren olmamış kırım olayı nasıl oluyor acaba?
« YANITLA #4 : 04 Nisan 2008, 14:32:35 »
Bu tip konularda işini bastıracağın matbaa ve baskısonrasını yaptıracağın mücellit ile görüşmen en sağlıklısı. Katlama ya da kırım birbirinden farklı şeyler. Kırım izi her şekilde atılabilir fakat iş katlamaya girince katlama makinelerinin farklılıklarını gözönünde bulundurarak katlama şekillerini ayarlaman gerek. Genelde ise içeri katlanacak sayfaları en az 1 er mm küçük yapman gerek. Bu, iş katlandığında potluk yapmaması için gerekli birşeydir. Renk konusunda ise Jpek ve Tiff için corel aynı sistemi kullanır. İşin tamamını Bitmap yapar sonra istenilen format filtresini kullanarak kaydeder. Bitmap yapma aşamasında bir değişiklik yapmadıysan JPEG ve TIFF imajlar arasında bir fark olmaması gerekiyor.
« YANITLA #5 : 04 Nisan 2008, 18:20:35 »
Arkadaşlar konu uzuyor ama napalım aklıma takılan matba işlerini burda sormak istiyorum sizlere.. Çünkü kimseye güven olmuyor firma değiştirmeyi düşünüyor patron.. Bi broşur var elimizde benden önceki grafiker hazırlamış baskıya gönderilmiş grafiker bi yazıyı eklemeyi unutmuş broşürler bi geldi yazı yok ve katlama yönleri asıldaki gibi değil... şimdi matbayı aradık katlama olayının standart olduğunu bizim istediğimiz gibi olamayacağını söyledi... eski broşürde sonradan değiştirilmiştir elle diyor.. 5000 tane broşürün katlamasını kim elle değiştirebilir Gülümseme ilginç geldi huylandım biraz ve araştırma amacıyla sizlere soruyorum.. çalışmanızın son halini gönderin yeniden basalım denildi en son ama o günden sonra konuşulmadı yeniden mi baskıya girecek yoksa yazıyı aynı broşür üzerine yeniden mi basacaklar anlayamadım... katlama olayı zaten apayrı bi olay...

katlama ve kırım aynı şey değil demişsin hocam aradaki farkıda kısacık yazıverseydin öğrenmiş olurdum.. matba işlerinde yeniyim ve yaptığım işin nasıl basılacağını da bilmek istiyorum...

ayrıca bi sorum daha var bugün büyük bi matbayla konuştuk ve çalışmanızı pantone sklasında hazırlarsanız renk hatası kabul etmiyoruz gibisinden bişeyler söyledi sadece cmyk default renkleri basıyorlarmış diğerlerinde sorun olur diyor.. rgb de sorun oluyo onu biliyorum da pantone de nası sorun olucak onu anlayamadım..

şimdiden teşekkürler
« YANITLA #6 : 06 Nisan 2008, 13:27:35 »
Kırım izi yani pilyaj dediğimiz çelik levhayla kağıda iz açmaktır. Bu izden sonra kagıt rahat kırılacagından istediğiniz yöne el ile kırabilirsiniz. Örnek dosyalar, kırım izi vardır size sadece katlamak kalır.

Katlama ise standart formatları vardır. Çanta, akerdion vb.. katlamanın şekline göre isim alır. Katlama işi kağıt gramajı, ebat, cilt şekline göre farklı olur.
« YANITLA #7 : 06 Nisan 2008, 13:49:35 »
Katlama şekilleri için önce matbaanızla ya da matbaa harici bir mücellit ile çalışıyorsanız onunla  görüşün demiştim. Çünkü katlama yapan makinelerin katlama yapabilme durumları kısıtlıdır, her istediğiniz katlamayı her makinede yaptırmazsınız. Sizin başınıza gelen sorunu çok iyi anlıyorum, biz de burada makineye katlatıp sonra elle katlama şeklini çeviriyoruz ya da müşteriyi uyarıp kendilerinin çevirmesini istiyoruz, kabul eder-etmez o ayrı...

apri kırım izi ve katlamayı güzel açıklamış...

RGB ve Pantone (Spot Renk) aynı şeyler olmasa da teknik olarak CMYK renk uzayında olmadıkları için film çıkış aşamasında CMYK'ya çevrilirler. Her programın Pantone>CMYK çevrimleri farklı olabiliyor. Bu CtF-CtP çıkışlarında kullanılan RIP'ler için de geçerli. Bu nedenle matbaaya iş gönderirken karşılıklı sorun yaşanmamasın için CMYK gönderilmeli ve karşı tarafın isteklerine uyulmalıdır. Aksi takdirde mutlaka biryerde problem karşınıza çıkacaktır.
« YANITLA #8 : 08 Nisan 2008, 13:21:24 »
Yardımlarınız için teşekkürler... tekrar baskıya girdik bakalım sonuç nasıl olacak... öğrenci olduğum için biraz geç kaldım cevap yazmakta... yine bu başlık altında bazı sorularım olacak eminim...
Çok teşekkür ederim
Sayfa: [1]
Konumunuz: SANALKURS.net FORUM - Türkiye'nin Online Eğitim PlatformuYazılımlarCorel Draw (Moderatörler: sezgi-sirin, BlueDream)Matbaacı arkadaşlara bir kaç sorum olucak
Bölüm atla: